Fibonacci tactiek

fibonacci tactiekHeb je wel eens gehoord van de Fibonacci strategie of -reeks? Het is één van de oudste tactieken voor roulette. Tegenwoordig wordt hij minder vaak gebruikt dan verwante strategieën zoals de Martingale en de Red Bet. En dat is jammer, want de Fibonacci is een vrij safe manier om winst op te bouwen. Bij de Fibonacci tactiek verhoog je je inzet telkens als je verliest volgens een wiskundige reeks. Daardoor kan je zelfs inzetten die je al verloren hebt, weer goedmaken. Benieuwd geworden? Lees deze tekst en je weet snel of de Fibonacci bij jouw game methode aansluit.

Het idee van de Fibonacci tactiek

De Fibonacci-tactiek is een strategie van gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je zet hier telkens in op 50/50 kansen, en begint met een kleine inzet. Tot zover lijkt de strategie erg op andere bekende strategieën. Maar deze tactiek heeft een paar unieke kenmerken.

  • Bij de Fibonacci verhoog je je inzetten zodra je verliest. Om te bepalen wat je volgende inzet wordt, gebruik je een kenmerkende getallenreeks. Die gaat als volgt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89. Je verhoogt telkens je inzet, totdat je eindelijk wint. Op dat moment maakt de winst van de  laatste (en hoogste) inzet een groot deel van de voorgaande (verloren) inzetten goed.
  • In tegenstelling tot de Dozens strategie en de Martingale, haal je niet ál je inzetten terug zodra je wint. Daarvoor is de winstmarge van de 50/50 kansen te klein. Maar om toch winstgevend te zijn op de langere termijn heeft de Fibonacci een truukje – zie het volgende punt.
  • Als je wint, begin je niet compleet overnieuw met een minimale inzet. Je zet dan in met een inzet die twee plaatsen verder in de reeks staat.  Je inzetten worden in de loop van de strategie vaak hoger, met steeds grotere winsten – en toch met lage verliezen.

Hoe je de strategie gebruikt

getallenreeksBegin met een kleine inzet: de eerste “1” in de Fibonacci-reeks. Elke inzet kan je natuurlijk met een factor vijf, tien of honderd vermenigvuldigen, afhankelijk van jouw budget. Je zet in op een 50/50 kans naar keuze: rood of zwart, even of oneven, laag of hoog.

  • Als je wint, is dat natuurlijk mooi: je inzet wordt verdubbeld en je hebt 2 euro. Ga dan door met deze inzet plaatsen zolang je wint.
  • Als je verliest, verhoog je je inzet, volgens de getallen in de reeks. Dus van 1 naar 1, 2, 3, 5, 8, 13. Met een 50/50 kans is het heel onwaarschijnlijk dat je zoveel rondjes achter elkaar verliest.
  • Zodra je dan wint, incasseer je je winst. Je gaat nu niet opnieuw beginnen met “1” inzetten. Je kijkt in plaats daarvan twee getallen terug in de reeks. Als je laatste inzet 13 was, ga je nu als begininzet 5 nemen. Vanaf daar volg je, bij verlies, de reeks weer. Zo kan je inzet door te winnen en te verliezen heen en weer gaan door de reeks.

Is dit een perfecte strategie?

Er kleven voor- en nadelen aan deze strategie.

  • De Fibonacci reeks is een natuurlijke reeks van getallen die de groei van veel systemen voorspelt. Dat maakt het geen magische sleutel om altijd te winnen bij roulette. Het huis heeft, zoals bij elke strategie, nog steeds een statistisch voordeel over de speler. Met dank aan het welbekende nul-vakje.
  • In tegenstelling tot de Martingale, kan deze strategie niet standaard al je verliezen vergoeden. De inzetten zijn daar niet hoog genoeg voor. Iets wat daar wel bij kan helpen is het feit dat je je inzetten verhoogt zodra je verliest.
  • Ook op het vlak van verliezen beperken heeft deze strategie heel fijne voordelen. Doordat je inzetten zich logisch, rustig en geleidelijk veranderen, loop je veel minder grote risico’s dan bij andere strategieën. Het is een veel minder agressieve strategie. Daardoor heb je ook minder kans om grote winsten te maken dan bij risicovollere speelmethoden.
  • De reeks van getallen is er eentje die je het beste uit je hoofd kan leren. Maar een briefje met de getallen erop kan ook ook geen kwaad als je de Fibonacci strategie gaat uitproberen.

Achtergrond van deze methode

wiskundige roulette methodeDeze reeks getallen is in de Middeleeuwen bedacht door een wiskundige die een theorie opstelde over, geloof het of niet, de voortplanting van konijnen. De getallenreeks geeft aan hoeveel konijnen er gemiddeld zijn na elk paringsseizoen. Waarom wordt deze getallenreeks  in hemelsnaam ingezet voor een roulette strategie? Nou, de getallenreeks blijkt op heel veel plekken voor te komen: van veel wetenschappelijke formules tot de opbouw van een ideaal schilderij. Het is een soort natuurlijke reeks die ook de groei van dieren en systemen in de biologie verklaart. In de wiskunde wordt de reeks gebruikt om getallen, of inzetten bij roulette, mee te verhogen. Vind je het raar om roulette te spelen met een getallenreeks die voor konijnen is bedacht? Probeer de strategie dan vooral uit. Wie weet blijkt het wel de ideale match voor jouw speelstijl te zijn!

€250 + 100 FS